Opcje widoku
Resetowanie ustawień
Reset

Katolickie Niepubliczne Liceum Ogólnokształcące w Pruszczu Gdańskim

Od września uruchamiamy nową szkołę. Liceum katolickie w Pruszczu Gdańskim. Takiej placówki jeszcze nie było w naszym mieście. Spotykamy się z głosami wsparcia, zaciekawienia. Są już zgłoszenia. Można umówić się z dyrekcją na rozmowę, zobaczyć obiekt i wypytać o wszystko co Wam do głowy przychodzi. Cieszymy się, że możemy zaproponować w zakresie edukacji coś więcej niż szkołę podstawową. Nasze doświadczenia w prowadzeniu Gimnazjum dają podstawę by sądzić, że będziemy w stanie wesprzeć uczniów i pomóc im odnaleźć pasje i drogę zawodową w przyszłości taką o jakiej zamarzą.

Prosimy o wsparcie i dziękujemy do pomoc.

Liceum

DOBRA SZKOŁA - DOBRA PRZYSZŁOŚĆ - DOBRY WYBÓR

W odpowiedzi na oczekiwania naszych rodziców oraz liczne pytania innych zatroskanych o edukację swoich dzieci podjęliśmy decyzję o otwarciu od września 2019 Katolickiego Niepublicznego Liceum Ogólnokształcącego im. św. Jana Pawła II w Pruszczu Gdańskim. Poniżej mogą Państwo zapoznać się z najważniejszymi informacjami.

Dlaczego warto wybrać Katolickie Niepubliczne Liceum Ogólnokształcące?

Uczniu! Rodzicu!

Jesteśmy małą szkołą z dużymi ambicjami.  Wszystkie działania i plany wymierzone są w potrzeby uczniów i oczekiwania rodziców w obliczu ciągłych zmian. Kameralna atmosfera sprzyja nawiązywaniu kontaktów, budowaniu porozumienia, bezpieczeństwu, rzetelnemu przekazywaniu wiedzy. Jeśli zastanawiasz się nad wyborem naszego liceum, zwróć uwagę na naszą ofertę:

• wieloletnie doświadczenie prowadzenia szkoły, przez kilkanaście lat funkcjonującej jako zespół, składający się ze szkoły podstawowej oraz gimnazjum, a po reformie oświaty już jako szkoła podstawowa z oddziałami gimnazjalnymi,  mogącej co roku pochwalić się bardzo dobrymi wynikami egzaminów zewnętrznych  http://katolicka.com.pl/wyniki-egzaminow,557,pl dają pewność rzetelnego poziomu edukacji w Liceum
  • możliwość nauki w trzyletnim liceum dla obecnie kończących naukę gimnazjalistów
  • możliwość nauki w czteroletnim liceum dla obecnie kończących naukę ósmoklasistów
  • oferujemy rozszerzenie z matematyki już od I klasy
  • oferujemy drugi przedmiot rozszerzony z  języka angielskiego już od I klasy
  • oferujemy trzeci przedmiot rozszerzony w formie zajęć fakultatywnych, zgodny z zainteresowaniami ucznia już od I klasy
  • oferujemy wakacyjne spotkania przedmiotowe, gwarantujące dobry, bezstresowy start w Liceum
  • stawiamy na kształtowanie w sposób dojrzały własnego wizerunku uczniów - nie ma konieczności noszenia szkolnego mundurka
  • Kawiarenka internetowa dla uczniów liceum, gdzie mogą spokojnie porozmawiać z kolegami, wypić coś ciepłego, skorzystać z dostępu do Internetu
  • dbamy o rozwój fizyczny zgodnie z zasadą - w zdrowym ciele umysł działa sprawniej - w ramach zajęć wychowania fizycznego mamy do wyboru lekcje tenisa ziemnego, stołowego, unihokej, zumbę, basen
  • organizujemy coroczne wyjazdy na Białą Szkołę łączące naukę z aktywnym wypoczynkiem pod okiem naszych instruktorów narciarskich
  • zajęcia dodatkowe – możesz bezpośrednio po lekcjach, bez biegania po mieście i dojazdów pobierać dodatkowe lekcje języków obcych, nauki gry na instrumentach, poszerzać zainteresowania na wielu różnorodnych kołach zainteresowań
  • dbamy o harmonijny rozwój nie tylko intelektualny, stawiamy na wartości – uwrażliwiamy młodych ludzi na potrzeby serca, biorąc udział w różnorodnych projektach rozwijających wrażliwość: współpracujemy z niepełnosprawnymi, działamy w ramach wolontariatu na bardzo wielu polach, wspieramy ubogich…
  • stawiamy na rozwijanie samodzielności, odpowiedzialności społecznej młodego człowieka, więc jeśli masz świetne pomysły i chciałbyś je realizować zgłoś się do Samorządu Uczniowskiego
  • Tutoring - jeżeli uważasz, ze jakiś przedmiot/zajęcia jest Twoją pasją i chcesz wiedzieć więcej - wybierz nauczyciela-tutora, który będzie Cię wspierał i prowadził, odkryje przed Tobą nowe horyzonty pozwalając rozwijać Twoje talenty
  • małe klasy i kameralna atmosfera wpływają na rzetelne poznanie na linii uczeń-nauczyciel-rodzic, co owocuje doskonaleniem współpracy utrwalanej podczas lubianych przez uczniów wyjazdów integracyjnych
  • pomoc psychologiczno-pedagogiczna oraz doradcy zawodowego oferowana w szkole skupia się zarówno na pracy z uczniem zdolnym, poprzez podnoszenie jego możliwości i indywidualizację nauki, jak i na wytężonej, wielopłaszczyznowej pracy z uczniem słabszym.
  • możliwość korzystania z posiłków oferowanych przez firmę cateringową

JUŻ DZIŚ MOŻESZ ZAPISAĆ SIĘ NA LISTĘ WSTĘPNĄ!

Zasady rekrutacji do Liceum

Najważniejsze informacje:

• Nabór na listę wstępną odbywa się cały rok
  • Rekrutacja odbywa się od połowy lutego do końca marca roku kalendarzowego, w którym dziecko podejmuje  naukę;
  • W okresie rekrutacji rodzice i kandydat odbywają rozmowę kwalifikacyjną z dyrektorem szkoły, a  następnie z pedagogiem/psychologiem  szkolnym.
  • O kolejności przyjęć decydują wyniki na świadectwie, pozytywny wynik rozmowy kwalifikacyjnej oraz kolejność zgłoszeń
  • Pierwszeństwo przyjęcia do klasy pierwszej przysługuje absolwentom KNSP, pod warunkiem podpisania umowy do 30.03 danego roku szkolnego.
  • Rodzeństwo dzieci uczących się już w KNSP jest przyjmowane poza kolejnością z zachowaniem terminów zgłoszeń.
Data dodania: 2019-01-20 17:50:16
Data edycji: 2019-02-08 18:57:57