Opcje widoku
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Reset

Liceum czy technikum. Jaką szkołę wybrać? Poradnik dla kończacych szkołę podstawową i gimnazjum

Jak wybrać szkołę? Porady dla ucznia ósmej klasy szkoły podstawowej i trzeciej klasy gimnazjum

Jakie masz Uczniu możliwości
  • Liceum Ogólnokształcące – szkoła, w której nauka trwa 3 lata dla gimnazjalistów i 4 lata dla ósmoklasistów. Jak sama nazwa wskazuje, daje ona wiedzę ogólną. Nie zapewnia konkretnego zawodu, przygotowuje do dalszej nauki, np. na studiach. Kończąc liceum ogólnokształcące będziesz posiadał wykształcenie średnie.
  • Liceum o różnych profilach, np. plastyczne, muzyczne – szkoła, w której nauka trwa 4 lata (gimnazjum)/5 lat (szkoła podstawowa). Nauka w niej  jest ogólna, ale dodatkowo urozmaicona dzięki różnym aktywnościom profilowym.
  • Technikum -szkoła, w której nauka trwa 4 lata (gimnazjum)/5 lat (szkoła podstawowa). Daje ona wiedzę ogólną, urozmaiconą o treści techniczne, praktyczne, które są realizowane w zależności od rodzaju technikum. Po tej szkole:

a) również możesz podjąć kolejny krok w edukacji, tzn. możesz np. pójść na studia.
b) masz konkretny zawód.
c) posiadasz wykształcenie średnie. Po zdaniu egzaminów zawodowych, otrzymasz dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe.

Przykładowe rodzaje szkół technicznych: technikum odzieżowe, hotelarskie, gastronomiczne, ekonomiczne, telekomunikacyjne.

• Zasadnicza Szkoła Zawodowa – może trwać dwa lub trzy lata. Po takiej szkole możesz kontynuować naukę w technikum uzupełniającym.

Wybierając Katolickie Niepubliczne Liceum Ogólnokształcące jest możliwość nauki w trzyletnim liceum dla obecnie kończących naukę gimnazjalistów oraz możliwość nauki w czteroletnim liceum dla obecnie kończących naukę ósmoklasistów.

Uczniu musisz się zastanowić - Co lubisz robić? Kim chciałbyś być?

Wiesz już jakie istnieją możliwości wyboru szkoły. Teraz najważniejsze jest to, co lubisz robić, w czym czujesz się dobrze. Czy zastanawiałeś się już, kim chciałbyś być? Być może wybór szkoły okaże się prostą, oczywistą czynnością.

Katolickie Niepubliczne Liceum Ogólnokształcące jest przykładem szkoły średniej, która zapewni wiedzę ogólną z rozszerzeniem przedmiotów: matematyki oraz języka angielskiego. Oferuje też rozszerzony poziom nauki poprzez dodatkowe zajęcia fakultatywne.

Weź pod uwagę

Dojazd do szkoły – pamiętaj, że do tej szkoły dojeżdżać będziesz minimum przez dwa lata, warto więc wziąć pod uwagę to, w jakiej odległości znajduje się ona od Twojego mieszkania. Zorientuj się również,
jakie zawody są przyszłościowe.

O tym też musisz pamiętać
  • sprawdź opinie o danej szkole, skorzystaj z tzw. dnia otwartego szkoły – będziesz miał możliwość porozmawiania z uczniami na różne tematy, np. o poziomie nauczania, rygorze dotyczącym np. ubrania, ogólnie o zasadach, jakie w niej panują. Renoma szkoły jest niezłą wskazówką przy jej wyborze! Posiada ją, bo na nią zapracowała, a i zapewne dalej będzie jej na niej zależało. Renoma szkoły to jednak
    nie tylko poziom nauczania, ale i panująca w niej atmosfera. W Katolickim Niepublicznym Liceum Ogólnokształcącym zamiast tzw. dni otwartych odbędzie się dzień integracyjny. O dacie poinformujemy.
  • dostosuj swoje możliwości, zainteresowania do wyboru szkoły.
  • swoją decyzję przemyśl dokładnie, porozmawiaj z rodzicami, lub wychowawcą w razie wątpliwości. UWAGA! W żadnym razie nie kieruj się tym, że Twój najlepszy kolega (koleżanka) idzie do danej szkoły.
    On wybrał według swoich potrzeb, a więc i Ty patrz na swoje .

Złóż dokumentu do trzech szkół, by zwiększyć tym swoje szanse do dostania się do jednej z nich (jednocześnie obniżysz tym poziom swojego "stresu rekrutacyjnego"). Wybierając szkoły najlepiej kieruj się jej poziomem - wybierz szkołę o poziomie trochę wyższym, równym i nieco niższym niż Twój (to najbardziej optymalne rozwiązanie!).

PS:

Jeśli jesteś w tym miejscu, to znaczy, że interesujesz się na serio wyborem szkoły. :)

My od września 2019 uruchamiamy Katolickie Niepubliczne Liceum Ogólnokształcące. Może to coś dla Ciebie?

Data dodania: 2019-01-27 18:22:23
Data edycji: 2019-01-27 18:23:09